Sport is, indien het in overmaat wordt beoefend , een belasting voor ons lichaam en vraagt veel van ons bewegingsapparaat. Daarom is het belangrijk om als sporter een goede begeleiding te krijgen. Doordat sporters vaak dezelfde posities aanhouden voor langere tijd, vaak repetitieve bewegingen maken, vaak slecht neerkomen op een harde ondergrond,…zijn zij nu eenmaal gevoeliger voor het ontstaan van recidiverende problemen zoals tendinitis, spierscheurtjes,spierverrekking, liesproblemen, overbelasting en verzuring,… Osteopathie kan in de sport een preventieve rol betekenen, maar helpt ook bij opsporen en herstel van sportletsels en overbelasting. Dit door te zorgen voor een goede sporthouding, een beweeglijke wervelkolom, voldoende elastische spieren e.d. meer.
De osteopaat zal een compleet functioneel onderzoek doen om de bewegingspatronen van de sporter te evalueren en te controleren op disbalans. De behandelingen zijn er dan op gericht om te zorgen voor een goede sporthouding, een beweeglijke wervelkolom, voldoende elastische spieren, goed voedingsadvies,….
Indien nodig verwijst de osteopaat de sporter door naar een oogarts, tandarts, voedingsdeskundige of podoloog. Het komt namelijk voor dat sportblessures een onverwachte oorzaak hebben t.h.v. het kaakgewricht, de tanden, ogen,… En ook het voedingspatroon en de voet afrolling zijn belangrijk.
Een verkeerde beet kan bijvoorbeeld de hele lichaamshouding uit balans brengen.
Vele topsporters worden reeds bijgestaan door professionele sport osteopaten. Of je nu een topsporter bent of aan sport doet als hobby, het blijft belangrijk om goede begeleiding te hebben zodat je lichaam voldoende in staat blijft om te herstellen na elke intensieve sportbeoefening.
Ook andere hobby’s zoals het bespelen van een muziekinstrument, zingen, knutselen, schilderen, fotografie,….kunnen een bepaalde houding en spierkracht vergen van de beoefenaar.
Je kan bij osteopathiepunt terecht voor:
- preventie begeleiding en prestatie begeleiding bij (top)sport en hobby’s.
- curatieve zorg na oplopen van scheurtjes of blokkades of kwetsuren.
- Recidiverende spier- of gewrichtsproblematiek ten gevolge van de sport of hobby.
- Schouderproblematiek bij bvb zwemmers
- Polsklachten zoals bvb. ziekte van dupuytren , Quervain, Triggerfinger, Mallet finger, carpal tunnel syndroom
- Voetafrollingsproblemen
- Houdingsproblemen.
- faalangst
- …